Geschiedenis Boerderij Mossel

Vroeger

Geschiedenis Boerderij Mossel

De naam “Mosschel” komt al op kaarten uit de vijftiende eeuw voor, de naam herinnert aan de plaggenhutjes van mos waar rondtrekkende herders in de zomer verblijven.

In 1938 is opa Prangsma hier komen wonen, oma volgt een paar jaar later. Opa is boer en heeft de gronden rondom Mossel ontgonnen, terwijl oma na de oorlog een theeschenkerij met terras start, voor voorbijgangers en vakantiegasten. De boerderij wordt in de zomermaanden verhuurd aan pensiongasten voor wie oma driemaal daags de maaltijd verzorgt. In 1973 nemen Piet en Valentine Prangsma de boerderij en theeschenkerij over. In de jaren ’80 verandert het pension in een groepsaccommodatie, in 1996 stoppen de agrarische werkzaamheden en gaan de akkers terug naar de natuur.

In 2011 neemt de derde generatie het bedrijf over: Chantal en Danny Prangsma zetten de familietraditie voort. De boerderij wordt in 2012 verbouwd tot een moderne groepsaccommodatie, het bakhuis wordt toiletgebouw, en de oude “pensionkeuken” wordt verbouwd tot horeca keuken.

Op 8 augustus 2016 gaat de oude, karakteristieke, schaapskooi door een enorme brand verloren. Gelukkig weet de brandweer verder verlies te voorkomen. In mei 2019 is de opening van de nieuwe schaapskooi, op dezelfde plek als de oude, maar met alle comfort van de huidige tijd. Een prachtig pand, met veel ramen wat uitzicht geeft op de omliggende natuur. Op de begane grond bevindt zich de theeschenkerij, op de bovenverdieping is een aparte ruimte voor vergaderingen, trainingen of besloten lunches gerealiseerd. De schaapskooi is het gehele jaar geopend, in alle jaargetijden is het er goed toeven. De horecakeuken wordt naar de nieuwe schaapskooi verplaatst, waardoor de oude keuken een nieuwe bestemming krijgt: appartement “De Oude Keuken”. Samen met de groepsaccommodatie en de pipowagen kunnen onze gasten zowel overdag als ’s nachts van dit unieke plekje op de Veluwe genieten!

Foto galerie